Categories
Asuntopolitiikka Kaavoitus Kuntavaalit 2017 Metropolipolitiikka Talouspolitiikka

Lisää asuntoja, vaikka väkisin

Mistä asuntoja järkevään hintaan, kun Stadi kasvaa? Tämä on yksi isoimpia kysymyksiä valtuutetuille. Kilpailuvirastolla on hyvä paketti suosituksia: nopeutetaan ja kevennetään kaavoitusta (kunnan vastattava maanomistajalle 2 kuukaudessa!), pieniin kaavamuutoksiin ei erillistä valitusoikeutta, lisää strategista ohjausta (eli vähintään metropoliajattelua Helsinkiin).
 
Asuntopula (tai oikeammin ehkä liian korkeat hinnat) on jo nyt pk-seudun kasvulle iso ongelma. Pk-seudun ongelmat puolestaan ovat koko Suomen ongelmia: tarvitsemme korkeampaa työllisyysastetta, mutta jos työpaikka+asunto -yhdistelmää ei kerta kaikkiaan löydy, on myös työllisyysastetta vaikea parantaa.
 
Kilpailuviraston eväät on suunnattu pääosin eduskunnalle, mutta myös Helsinki voi toimia: valtuuston pitää asettaa kovia tavoitteita ja käyttää omaa valtaansa niiden ajamiseksi. 7 000 asunnon nykytahdin sijaan tänne on noustava lähemmäs 10 000 asuntoa vuodessa. Tontteja ei saa jäädä tyhjäkäynnille, vaan rakennusliikkeen kanssa sovittujen hankkeiden on alettava ja valmistuttava sovitussa määräajassa – muuten loppukorttelin rakentamisen saa hoitaa joku muu liike. Luvitus ja kaavoitus voisivat joiltain osin olla sujuvampia jo kaupungin omillakin työkaluilla. Haluaisin myös nähdä Helsingissä enemmän muitakin kuin megaprojekteja, sellaisia joihin voisivat tarttua pienemmätkin rakennusliikkeet – tällöin asuntojen tarjonta ei ole yhtä rajoittunut. Tämä kaikki vaatii myös poliittista rohkeutta.
 
Tahdin kasvattamiseen tarvitaan myös paljon keskustelua herättänyttä yleiskaavaa. Uusi yleiskaava odottaa, että kaupunkiin muuttaa 240 000 uutta ihmistä vuoteen 2050 mennessä, ja siksi uusille asunnoille on saatava tilaa oikeasti ihan joka puolelta. Tarkempaa asemakaavaa tehdessä pitää tietysti katsoa, että rakennukset tehdään fiksusti ja luonto- tai historiallisia arvoja ei tuhota – nekin ovat maailman parhaissa kaupungeissa kohdallaan – mutta siitäkään ei voida lähteä, että lähestulkoon kaikkien naapurustot pitää jotenkin suojella. Jos haluaa asua keskellä luontoa, Helsingin nopeimmin kasvavat alueet eivät ehkä ole siihen paras mahdollinen paikka. Kaupungistuminen on tosiasia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.