Categories
Kuntapolitiikka Kuntavaalit 2017

Suurmoskeijasta ja liberaaleista periaatteista

Suurmoskeijan rakentamislupa-asia näyttää herättävän kovasti tunteita vaalikoneiden myötä – ei ole suuri yllätys. Kysymys on hankala, koska hankeen lopullisesta toteutuksesta (mm. sijainti, koko ja rahoittajat) ei ole vielä ainakaan julkisuudessa juuri mitään varmaa tietoa. Siksi päädyin itse noudattamaan vastatessa liberaaleja periaatteita: Uskonnolliset ja muutkin suuret yhteisöt voivat rakentaa rakennuksiaan, jos

a) niille löydetään järkevä tontti ja tontin sopimusehdot,
b) rakennus sopii kaupunkikuvaan,
c) projektin rahoitus on läpinäkyvää eikä tule edes välillisesti esim. ihmisoikeuksia rikkovilta tahoilta; lisäksi
d) olisi hyvä, että taustalla oleva yhteisö olisi suunnilleen yksimielinen siitä, mihin ja kuka rakennusta tulee käyttämään.

Jos näihin asioihin löytyy kaupungin näkökulmasta fiksu ja uskottava ratkaisu, ei minulla ole mitään _periaatteellista_ rakennuttamista vastaan – se on toki oma asiansa, että kaikkien ylläolevien asioiden ratkaisuun näyttää olevan vielä matkaa.

Lisäyksenä tähän vielä, että tietenkin moskeijan vaikutus turvallisuuteen on totta kai todella olennainen asia. Tämänkään hankkeen suhteen en sitä ole unohtanut, vaan näen sen alisteisena kohdille c ja d – jos rahoitus on kunnossa ja kaupungin/alueen/uskontokunnan suuri yhteisö on sujut rakentamisen kanssa, ei myöskään turvallisuuden suhteen pitäisi ilmetä ongelmia. Meillä on jo nyt 30 moskeijaa jotka eivät ole aiheuttaneet ainakaan suuremmassa mittakaavassa ongelmia, niin ei kyse varmaankaan ole mistään luonnonlaista mallia moskeija => turvallisuusuhka.

Toistan nyt kuitenkin vielä, että tietenkään hanketta ei voi edistää sokeasti sillä ajatuksella, että olisi ihan sama ketkä sitä ajavat ja millä motiiveilla, sillä huonosti hoidettuna asiaan liittyy riskejäkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.